Dr. De Meulder

Aan het einde van mijn opleiding tot arts (2001), heb ik een keuze moeten maken tussen het voor mij fascinerende van de verloskunde, namelijk de embryonale ontwikkeling tot de geboorte, of de kindergeneeskunde. In dit laatste vond ik meer mijn idealen als arts terug, het genezen van zieke kinderen om ze een betere gezondheid en dus een mooiere toekomst te kunnen bieden.

Leunend bij mijn interesse voor de embryonale ontwikkeling vind ik de neonatologie een gewaagde uitdaging. Hieruit volgt tevens mijn meer specifiekere interesse voor de kindercardiologie. De echocardiografie is namelijk een trouwe bondgenoot in de akute zorg. Een klinische diagnose kan onmiddellijk getoetst worden met de echo. Zo werd ik toenemend geconfronteerd met kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ik besloot dan ook om mijn laatste jaar als assistent kindergeneeskunde en een extra jaar na mijn opleiding (2006), specifiek te wijten aan de kindercardiologie en het aanleren van vaardigheid in de echocardiografie. In het UZ Gent dienst kindercardiologie leerde ik een juiste diagnose stellen, de (postoperatieve) hemodynamische status evalueren en optimaliseren evenals de follow up van kinderen met een congenitale hartafwijking.

In 2007 werd ik in het Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen aangenomen als algemene kinderarts met als subspecialisme de kindercardiologie. Ik was aanvankelijk ook consulent kindercardiologie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en nadien (2010) werd ik ook vast staflid van de dienst congenitale- en kindercardiologie van de Gasthuiszusters Antwerpen (GZA).
Naast de kindercardiologie bekwaamde ik mij verder in de algemene echografie voor kinderen, namelijk in de echografie van de blaas, de nieren en de heupen.

In 2010 werd ik benoemd tot diensthoofd van de afdeling kindergeneeskunde van de campus Sint-Vincentius en in 2018 als overkoepelende diensthoofd van de dienst kindergeneeskunde van de Gasthuiszusters Antwerpen.

Cardiologie

Of ‘hart- en vaatziekten’ bij kinderen centraliseert de zorg voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen (bv. openingen in het hart) of verworven hartafwijkingen zoals ontstekingen van de hartspier, de hartkleppen of het hartzakje. Ik ben gespecialiseerd arts en heb een grondige opgebouwde kennis in de kindercardiologie. Voor een snelle diagnose met behulp van een elektrocardiogram (EKG), een echocardiografie en/of een fietsproef en een aangepaste behandeling werk ik nauw samen met Prof. Dr. Suys (GZA) en het UZ Leuven en dit met de meest recente technische apparatuur en kennis.

Echografie

Een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele afwijkingen ervan. Echografies zijn toepasbaar voor kinderen met een nierafwijking (cysten op de nier, uitzetting van de nier of het nierbekken), kinderen met urineweginfecties, kinderen met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht bij de geboorte, voor het opsporen van vocht in het gewrichtkapsel, etc.. Een echografie is volledig pijnloos.